De tafel die wellicht tegen een stootje kan

tafel van beton

Het is elk eetmoment weer een doorn in het zicht. Die versleten eettafel, met stiftvlekken van de kinderen en brandplekken van de pannen. En dan hebben we het nog niet gehad over die krassen en butsen in de tafel. Elke keer opnieuw probeer je dit te verhullen met de aanschaf van het zoveelste tafelkleed. Kortom, het moet anders. Het is tijd om een nieuwe eettafel aan te schaffen. Echter is die keuze nog niet zo gemakkelijk als je denkt. Want welke vorm kies je? En welk materiaal?

tafel van beton

 De vorm

Je hebt eettafels verkrijgbaar in 4 soorten vormen, namelijk; rond, driehoekig, vierkant en rechthoekig. De vierkante en rechthoekige, oftewel de traditionele eettafel, zijn geschikt voor ruimtes, waarvan de muren van een gelijke lengte zijn en de beschikbare oppervlakte, naast voldoende ruimte, over dezelfde vorm beschikt. Indien je echter een kleine ruimte beschikbaar hebt, is de ronde tafel de oplossing. Met een vrij klein oppervlak creëer je namelijk op een tactische wijze meer zitplekken, dan bij een vierkante tafel in dezelfde ruimte. Tot slot is er ook nog de driehoekige tafel. Dit is een tafel die zeer geschikt is in oppervlaktes die uitlopen in een punt of hoek. Dit is bijvoorbeeld vaak het geval bij oude herenhuizen. Zo een vierkante tafel kun je gemakkelijk in de hoek positioneren, waardoor je toch een eetruimte kunt creëren.

 Het materiaal

Naast dat je de vorm voor de tafel nu hebt bepaald, is het van belang om te bepalen van wat voor materiaal je, je tafel wilt. Indien je de tafel niet vaak gebruikt, kun je bijvoorbeeld kiezen om een plastic eettafel te nemen. Deze is goedkoop, maar niet stevig. Indien je dus over een stevige tafel wilt beschikken, doordat de tafel veel gebruikt zal worden en dus tegen een stootje moet kunnen, kun je denken aan een houten of misschien zelfs betonnen eettafel. Die laatste, de tafel met betonnen eettafel is de stevigste in zijn soort, maar daarmee ook onhandelbaar (denk maar aan de moeite die het zal kosten om deze tafel te verschuiven). Vindt je zo een tafel van beton nu wel mooi, maar zie je zijn gewicht niet zitten? Dan kun je ook een tafel met betonlook nemen. De tafel met betonlook is bijvoorbeeld gemaakt van lichtgewicht gesteente, wat vervolgens met betonverf is beschilderd. Minder robuust, maar ook een optie.