De toekomst in de kunstuitleen

Kunstuitleen, een vrij nieuw fenomeen wat de afgelopen jaren enorm in populariteit is gestegen. Het is voor veel mensen nog een vrij onbekende term. Het is echter niets ingewikkelds of vreemds. Het is precies wat het doet vermoeden, namelijk: een mogelijkheid om kunst te lenen. Hierbij sluit je een overeenkomst met degene die dit ter beschikking stelt. Daarbij wordt eveneens overeengekomen welke kunstwerken ter beschikking worden gesteld en welke periode, en onder welke voorwaarden. Een voorbeeld van een organisatie die dit mogelijk maakt, is Abraham Art.

Wat is er uniek aan?

Het unieke aan dit concept, is dat je in alle vrijheid bepaalde kunstwerken in je eigen omgeving en onder eigen voorwaarden kunt tentoonstellen of bewonderen. Dit maakt het heel makkelijk om dit op een geheel eigen manier te verwezenlijken. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als je een makelaar bent die huizen verkoopt in het duurdere segment. Die gebruiken namelijk bedrijven die tijdelijk de inrichting van het huis verzorgen, echter als je dan ook nog eens werken van bekende kunstenaars tentoonstelt in dit huis, kun je hiermee nog meer indruk maken en de waarde van het huis goed tot uiting laten komen.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Omdat dit een fenomeen is wat goed bij deze tijd past, zal het steeds populairder gaan worden. Mensen die zich tot de elite rekenen, houden ervan om feestjes en evenementen te organiseren die enorm exclusief zijn. Vaak werd dit bijvoorbeeld in een kunstgalerie gedaan, omdat dit het meest exclusieve was wat er te bieden was. Echter, op deze manier is het mogelijk om dit nog exclusiever te doen en in een eigen omgeving. Daarnaast heeft de situatie van de afgelopen 2 jaar ons laten zien dat het belangrijk is om de vrijheid te hebben om zoveel mogelijk in eigen beheer te kunnen doen. Naar verwachting zal de populariteit van kunstuitleen Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag zeker gaan domineren.