De trend om kleiner te gaan wonen

Het kiezen van de juiste woning is een van de belangrijkste beslissingen die je in het leven zult nemen en hangt af van persoonlijke wensen en de gezinssamenstelling.

De markt voor onroerend goed biedt gelukkig tal van opties, de mogelijkheid om te kopen van een huis op twee verdiepingen , een top-appartement of een gelijkvloerse woning.

De laatste biedt tal van voordelen. Laten we die eens bekijken!

Wonen op de begane grond: voordelen die je nog niet kende

Voor de duidelijkheid is een gelijkvloerse woning niet de begane grond van een appartementsgebouw. Het gaat om vrijstaande woningen, maar zonder trappen naar een bovenverdieping. Alle leefruimtes zijn beneden en er is directe toegang tot een tuin.

  • Het hebben van een tuin! Een eigen tuin is een meerwaarde om te genieten van momenten in de buitenlucht in totale ontspanning. Ook (klein)kinderen vinden dit heerlijk, je kan huisdieren buiten laten en wie weet hen je wel groene vingers om die mooi aan te leggen. Studies hebben bewezen dat het hebben van een tuin, het humeur van mensen verbetert en dat tuinieren goed is voor lichaam en geest.
  • Geen trappen meer Een ander voordeel van een gelijkvloerse woning is zeker dat er geen trappen of liften zijn en er dus geen gebruik van hoeft te maken. In het geval van boodschappen doen, een verhuizing, in het geval van ouder worden, is dit een belangrijk voordeel.
  • Budgettair goedkoper Een gelijkvloerse woning is uiteraard goedkoper. Wie daarenboven kiest om geen garage in de woning te hebben, maar bijvoorbeeld een carport te plaatsen, wint sowieso een kamer uit. Ook senioren of alleenstaanden nemen deze keuze omdat dit doelpubliek minder ruimte nodig heeft.

Nadelen van de begane grond

Een van de nadelen is de angst om bestolen te worden. Door verschillende beveiligingen te laten installeren : veiligheidsdeuren en -roosters, bewakingscamera’s en alarmsystemen kan die angst weggenomen worden.