Hoe kan je gordijnen het beste schoon maken

gordijnen velvet

Zelfs als je raambekleding van een wasbare stof is gemaakt, kunnen de voeringen en naden in de was krimpen. Speel op veilig en kies bij twijfel voor stomerij. Absoluut stomerijgordijnen en gordijnen met ingestikte plooien, volants of andere uitgebreide versieringen die misschien niet tegen een wasbeurt bestand zijn.

Speciale stoffen

Fluwelen gordijnen kun je opfrissen zonder ze te wassen of chemisch te reinigen; borstel ze gewoon af en toe met een zeemdoek gedrenkt in heet water en grondig uitgewrongen. Als zijden gordijnen met de hand moeten worden gewassen, doe dit dan in lauw of koud water en gebruik een mild vloeibaar afwasmiddel. Zwaai zachtjes en draai of wring nooit.

gordijnen velvet

Zonschade

Constante blootstelling aan zonlicht kan zelfs stevige stoffen kwetsbaar maken. Gebruik dus bij het machinaal wassen van gordijnen en draperieën het zachte programma, koud of lauw water en een mild wasmiddel. Hang ze indien mogelijk aan een waslijn om te drogen, of plaats ze in een wasdroger op een niet-verwarmde of delicate omgeving.

Gordijnen velvet

Was ze regelmatig, zelfs als ze er niet vies uitzien, want tegen de tijd dat er vuil opkomt, kunnen ze permanent verkleuren. Reinig deze kwetsbare stoffen voorzichtig. Zorg ervoor dat ze niet meer dan de helft van de machine vullen en laat ze 5 minuten weken in koud water. Gebruik een mild reinigingsmiddel en eventueel een bleekmiddel. Draai aan de knop om te spoelen om het water af te voeren en laat de machine vervolgens 2 tot 3 minuten op een zachte wasstand draaien. Leg de gordijnen velvet en een paar badstofhanddoeken nog 2 tot 3 minuten in een droger die op geen warmte is ingesteld. Hang opnieuw op terwijl het nog een beetje vochtig is en trek het in vorm. Verplaats indien nodig een strijkplank naast het raam en strijk de zomen terwijl de gordijnen of gordijnen hangen. Of gebruik een handstomer of de verticale stoomstand van een gewoon stoomstrijkijzer om ze glad te strijken.

Routinematige gordijnreiniging

Vergeet na de grondige reiniging niet om gordijnen en gordijnen regelmatig af te stoffen met de zachte borstel van uw stofzuiger of met een zachte bezem met lange steel en synthetische vezels (ze zijn veel beter dan natuurlijke vezels in het verzamelen van stof). Als je een stofzuiger gebruikt, stel deze dan in op verminderde zuigkracht, zodat je de stof niet in het mondstuk trekt. Misschien wil je een stijf stuk plastic gaas tussen het mondstuk en de stof plaatsen om dat te voorkomen, of een oude nylon kous over het mondstuk vastzetten met een rubberen band. Als je gordijnen en draperieën relatief gemakkelijk kunt verwijderen en weer ophangen, lucht ze dan af en toe buiten aan een waslijn of doe ze in een wasdroger die is ingesteld op de niet-verwarmende of delicate cyclus.