Sluitplaat, onopvallend maar onmisbaar

sluitplaat
Een sluitplaat is het metalen plaatje dat de slotgaten in het kozijn afdekt. Behalve een mooie afwerking, zorgt een sluitplaat er ook voor dat het slot netjes wordt opgevangen en dat je kozijn net beschadigt. Hierdoor gaat het sluiten van een deur makkelijker en zijn zowel slot als het kozijn beter beschermd bij het dichtvallen van de deur. Meer over de slotplaat leest u in dit blogartikel.

3 functies van een sluitplaat

Een sluitplaat is eigenlijk maar een heel klein en onopvallend onderdeel van een deur, maar tegelijkertijd heel onmisbaar en heeft maar liefst 3 functies. Dit zijn:
  1. Beschermen kozijn en slot
  2. Makkelijk bij installeren deur
  3. Beter bestand tegen inbraak

1. Beschermen kozijn en slot

Het kozijn van een deur is van hout of kunststof. Twee materialen die veel sneller slijten dan staal. Een sluitplaat vangt deze slijtage op en is veel makkelijker en voordeliger te vervangen dan een kozijn. Ook bij het dichtvallen van de deur vangt de sluitplaat de klap op. Dankzij de gebogen zijde valt de deur zo soepel mogelijk in het slot.

2. Makkelijk bij installeren deur

Bij het plaatsen van een deur wordt er een sponning in het kozijn gemaakt, waar de sluitplaat overheen komt. Met dank aan de sluitplaat wordt het maken van een sponning niet al te nauw omdat de sluitplaat er nog overheen komt.

3. Beter bestand tegen inbraak

Of u nu een veiligheidsslot heeft in een hoge klasse, een normaal slot of iets er tussenin: zonder sluitplaat heeft een deur een zwakke plek waar inbrekers maar al te goed raad mee weten.

Daarom: altijd een sluitplaat

Zo ziet u een sluitplaat valt niet direct in het oog, maar is onmisbaar voor een veilige deur die naar behoren werkt en lang meegaat. U vindt hem in de bouwmarkt, maar u kunt een sluitplaat natuurlijk ook online bestellen. Heeft u vragen of opmerkingen over dit artikel? Laat het ons weten via ons contactformulier.