Top 5 meest gebruikte domotica systemen

’Met de alsmaar groeiende markt op het gebied van domotica, komen er steeds meer producten bij, echter zien we ook een duidelijke populariteit van bepaalde producten. Het is handig om te weten welke producten populair zijn. Het is immers met technologie vaak zo dat populaire toepassingen vrijwel iedereen van dienst kunnen zijn. Daarom hier kort en overzichtelijk de 5 meest gebruikte domotica systemen.

1.  Deurbel

De deurbel. Een gewone deurbel? Nee, uiteraard niet. Daar is immers niets slims aan. De slimme deurbel, oftewel video deurbel, is een steeds vaker gezien fenomeen in Nederland. Je hebt ongetwijfeld wel eens een klein langwerpig kastje met een grote lens gezien bij mensen aan de deur. Dit is de video deurbel. Het doet denken aan een intercom, maar het heeft veel meer functionaliteiten dan dat. Zo kun je op afstand antwoord geven en bepaalde geluiden afspelen of een alarm laten afgaan.

2.  Verlichting

Enige automatisering in verlichting is al een tijdje bekend, zoals door middel van een timer. Slimme verlichting is echter veel meer dan dat. Zo heb je verlichting met sensoren, die aangaan als je binnenkomt en als je weggaat eerst dimmen en na een tijdje uitgaan. Slimme verlichting is ook op afstand te bedienen, via bijvoorbeeld een hub of je telefoon.

3.  Gordijnen

Veel mensen gebruiken slimme apparatuur voor rolgordijnen, van bijvoorbeeld Somfy. Dit kan voor oudere mensen een enorme hulp zijn, maar ook is het gemakkelijker voor de gemiddelde persoon, zeker in combinatie met verlichting.

4.  Camera’s

Camera’s zijn bekend bij iedereen, slimme camera’s niet. Deze zijn specifiek voor dit gebruik en hebben speciale software om het vanuit een app te kunnen bedienen.

5.  Alarm

Aansluitend op de camera’s, is het erg handig om slimme alarmen te hebben. Deze toepassingen van domotica kunnen worden ingesteld om op bepaalde tijdstippen actief te zijn, bepaalde uitzonderingen te hebben en in contact te staan met de camera’s en een meldkamer.