Zijn zonnepanelen nog aantrekkelijk zonder de salderingsregeling?

Zonne energie

Salderingsregeling zonnepanelen afgebouwd na 2025

Wie op dit moment zonnepanelen heeft, profiteert van de zogenaamde salderingsregeling. Hierbij is een energieleverancier verplicht om de zonnestroom die je teruglevert aan het stroomnet te verrekenen met je jaargebruik. Zo profiteer je het hele jaar door van gratis stroom en krijg je zelfs geld van het stroombedrijf wanneer je meer teruglevert dan je gebruikt. De overheid wil het salderen vanaf 2025 af gaan bouwen. In dit artikel lees je wat je hierover moet weten en waarom investeren in zonnepanelen toch aantrekkelijk blijft

Hoe lang loopt de salderingsregeling nog door?

Het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen begint op 1 januari 2025. Vanaf dat moment mag er ieder jaar iets minder worden gesaldeerd en in 2031 is het helemaal afgelopen. Zo mag er in 2025 en 2026 maximaal 64% van de geleverde stroom worden gesaldeerd. Daarna gaat het in stapjes naar beneden tot deze in 2031 niet meer bestaat.

Zonnepanelen blijven aantrekkelijk

Voor alle zonnestroom die niet gesaldeerd mag worden, krijg je een bedrag per geleverde kWh. Dit is een stuk minder dan dat je zelf voor de stroom betaalt. Iets minder aantrekkelijk dus dan de salderingsregeling, maar zelf opwekken is nog steeds veel voordeliger dan stroom afnemen bij een energiebedrijf. Over een tijdsbestek van 25 jaar scheelt het 8% en bespaart een gemiddeld huishouden zo’n 12.000 euro. De salderingsregeling is dus aantrekkelijk, maar niet onmisbaar.

Meer voordeel door meer zelf opgewekte stroom zelf te gebruiken

Stroom van je zonnepanelen terugleveren aan het stroomnet is minder aantrekkelijk dan zelf de stroom verbruiken. Met slimme apparatuur kun je overdag de vaatwasser of wasmachine laten lopen. Ook je elektrische fiets en auto verbruiken veel stroom. Door ze overdag op te laden ben je voordelig uit, ook zonder salderingsregeling!

Zonnepanelen ook aantrekkelijk zonder salderingsregeling

Investeren in zonnepanelen zal ook in de toekomst lonen. Doordat de mogelijkheden dankzij slimme apparaten om stroom op piekmomenten af te nemen groter worden, blijft het ook in de toekomst aantrekkelijk om zonnepanelen te plaatsen. Lees ook: Heeft een warmtepomp zin?