Een woning makkelijker en veiliger maken heeft vaak verschillende redenen. De meest voornaamste reden is dat een woning veiliger en makkelijker wordt gemaakt voor kwetsbare mensen. Je zou hier kunnen denken aan bijvoorbeeld kinderen, ouderen en mensen met een beperking. In elk geval wordt er andere mogelijkheden geprobeerd om makkelijker te wonen. Wanneer je een klein kind hebt, dan maak je de woning veiliger door bijvoorbeeld alle kasten en lades dicht te houden zodat zij dit niet makkelijk kunnen open maken. Voor ouderen kun je wonen makkelijker maken door bijvoorbeeld andere meubels aan te schaffen. Je kunt hier denken aan een opsta stoel of een elektrische sta op stoel. Voor mensen met een beperking kun je het wonen makkelijker maken door bijvoorbeeld de woning toegankelijker te maken. In deze blog kom je meer te weten over het makkelijker maken van de woning

Makkelijker wonen met kinderen

Wanneer je kleine kinderen hebt, dan wil je natuurlijk ook dat je kinderen veilig en vrij door het huis kunnen. Je kunt de woning veiliger maken, waardoor het wonen makkelijker wordt. Je hoeft je dan niet meer zoveel zorgen te maken net als eerst. Je kunt het beste alle stopcontacten beveiligen. Je hoeft niet per se alle stopcontacten te beveiligen, maar wel in ieder geval de stopcontacten waar je kind bij kunt. Verder kun je aan alle scherpe hoeken van meubels een hoekbeschermer plaatsen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een tafel of een tv-meubelstuk. Verder kun je rekening houden met planten. Sommige planten kunnen giftig zijn. Zorg ervoor dat je van tevoren zeker weet dat een plant niet giftig kan zijn voor je kind. 

Makkelijker wonen voor ouderen

Wanneer je ouderen om je heen hebt, dan wil je het liefst dat zij zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Veel mensen zien hun ouders niet graag in een verzorgingstehuis. Je zou hierdoor dus de woning kunnen aanpassen. Zo heb je verschillende meubels, die je zou kunnen vervangen. Deze meubels zorgen er dan voor dat de ouderen zich makkelijker kunnen verplaatsen zonder zichzelf pijn te doen of te vallen. Ook kun je ervoor zorgen dat het huis is voorzien van bijvoorbeeld smartproducten. Deze kunnen dan op afstand bediend worden door middel van een afstandsbediening. Dit zorgt ervoor dat de ouderen veiliger in hun huis kunnen blijven. Verder is het belangrijk om regelmatig langs te gaan. Ouderen vinden het ook niet fijn om zo alleen te blijven leven. Zij hebben ook behoefte aan sociale contacten. Dat is ook volkomen logisch. 

Makkelijker wonen voor mensen met een beperking

Een andere situatie, waarbij je het liefst makkelijker wil gaan wonen is wanneer je iemand in huis hebt met een beperking. Wanneer iemand last heeft van een lichamelijke beperking, dan is het vaak wat lastiger om voort te bewegen. Je kan ervoor zorgen dat er niet veel obstakels in het huis aanwezig zijn. Zorg ervoor dat de vloer glad is en dat er geen onnodige planken op de grond staan. Wanneer iemand last heeft van een geestelijke beperking, kijk dan naar de situatie. Er zijn mensen die bijvoorbeeld niet kunnen omgaan met bijvoorbeeld dieren of andere spullen. Zorg er dan voor dat deze zich niet in de woning bevinden. Dit zorgt ervoor dat de persoon met de beperking rustig blijft.