cv ketel

Antwoord op de meest gestelde vragen over warmtepompen

De warmtepomp is de toekomst, maar u hoort vaak dat niet ieder huis geschikt is of dat het te duur is. Wij doken in het onderwerp en schreven dit artikel waarin u alle antwoorden op de meest gestelde vragen over warmtepompen vindt.

1. Is een warmtepomp duur?

De investering in een warmtepomp bedraagt tussen de 5.000 en 20.000 euro en verdient zich tussen de 7 en 15 jaar terug. Omdat u minder gas verbruikt, bent u uiteindelijk dus goedkoper uit. Daarnaast biedt de overheid vaak subsidies, waardoor u de kosten kunt drukken. Voor een hybride warmtepomp van 5 kW is dat een bedrag van 1500 euro.

2. Is mijn woning geschikt voor een warmtepomp

Niet iedere woning is geschikt voor een warmtepomp. Dat komt doordat een warmtepomp het water tot maximaal 55 graden celsius verwarmd. Daarom moet de woning zeer goed geïsoleerd zijn. Voor oudere huizen (van voor 2010) is het nodig om eerst de isolatie op het gewenste niveau te krijgen door de vloer, spouwmuur en het dak te laten isoleren en HR++ glas ramen te laten plaatsen. Heeft u dan geen geld meer voor een warmtepomp? Ook isolatie draagt bij aan een beter milieu en betaalt zich altijd terug.

3. Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp voor thuis haalt zijn warmte uit de lucht en comprimeert deze waardoor de temperatuur stijgt. Hier wordt water mee verwarmd, dat vervolgens wordt gebruikt voor uw warmwaterkraan en de verwarming. Hier is een klein beetje elektriciteit voor nodig, maar u verbruikt dan geen gas meer, waardoor de energierekening fors zal dalen. Zeker wanneer u ook zonnepanelen heeft.

Meer weten over warmtepompen?

Wilt u meer informatie over de warmtepomp of is uw vraag niet beantwoord in dit artikel? Neem dan contact op met een specialist of stel uw vraag via het contactformulier.